Stijgende gasprijzen zijn geen bedreiging voor ons warmtenet
23-09-2021 |
Afgelopen week sloeg de energiesector alarm over de sterk gestegen prijs voor aardgas. De Europese gasprijs zette maandag zijn opmars voort en tikte opnieuw 6 procent aan. Dit is een stijging van 174 procent sinds 1 januari 2021. Wie het volgende bericht van de Telegraaf leest, zal de energierekening niet graag zien verschijnen:
‘Nederland moet rekening houden met een gepeperde energierekening, zeker als Koning Winter het op de heupen krijgt. De gasproductie is gedaald en Rusland levert onvoldoende. Gevolg: halflege gasopslagen én een recordprijs voor gas op de beurs. En dat gaat de komende jaren vaker gebeuren. Consumenten moeten vrezen voor een stijging van €550 van de nota op jaarbasis voor gas en stroom. Hoog tijd voor een strategische voorraad, zeggen experts.’
Het snelle economische herstel vanuit de corona crisis zorgt voor een toename van de vraag. De producenten kunnen deze hogere vraag niet aan. Dit komt omdat ze niet genoeg naar nieuwe olie- en gasbronnen zoeken en minder investeren in ontginning. De wens voor een snelle transitie naar groene energie ligt ook aan de basis van het gastekort. Energiebedrijven hebben hun investeringen in gasexploratie fors teruggebracht en nog onvoldoende geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Dit twee sporenbeleid is begrijpelijk en zal nog een aantal jaren tot onzekerheid leiden.
Waarom is dit nieuws voor Polderwarmte niet nieuw en ook geen bedreiging? In het Akkoord van Parijs en in het Klimaatakkoord is afgesproken om het gebruik van fossiele energie en de uitstoot van CO2 terug te dringen. De redenen zijn bekend: de toename aan aardbevingen, geopolitieke veranderingen en de duurzame internationale afspraken waar Nederland aan wil voldoen. Daarom bouwen we nu aardgasvrije wijken met als doel om in 2050 met alle gebouwen zoals woningen en kantoorpanden, volledig aardgasvrij te zijn. Kortom: we bouwen juist warmtenetten voor aardgasvrije wijken om aan de doelstelling te voldoen.
Dan is het logisch dat aardgas minder ‘populair’ wordt, er minder aanbod komt en bij een gelijkblijvende of toenemende vraag de prijs hoger wordt. Als je zoals Polderwarmte warmtenetten aanlegt waarbij je minder afhankelijk bent van aardgas, ben je ook veel minder afhankelijk van de aardgasprijs. Polderwarmte levert duurzame warmte zo veel mogelijk zonder gas en onze prijsstelling blijft ten allen tijde onder die van gas. Zo houden we bedrijven en woningen warm.