State of the union: de stand van het land over duurzaamheid in de gebouwde omgeving
15-12-2023 |
Onlangs publiceerde het CBS de resultaten van een onderzoek over opvattingen en gedrag van Nederlanders over het onderwerp Klimaatverandering en energietransitie. Voor Polderwarmte interessante informatie, omdat het een inkijkje geeft in de verankering van het onderwerp in de Nederlandse samenleving. Even een paar resultaten op een rij.
- 93% van de Nederlanders denkt dat het klimaat aan het veranderen is.
- 60% denkt dat dit geheel of vooral door de mens komt.
- 73% procent van de Nederlanders is van mening dat de mens nog iets tegen de klimaatverandering kan doen.
- 73% vindt dat respectievelijk grote bedrijven en industrie, en de luchtvaart te weinig doen om klimaatverandering tegen te gaan.
- 47% van de Nederlanders vindt dat aardolie en aardgas (48% ) minder gebruikt zouden moeten worden.
- 58% van de Nederlandse bevolking is (heel) positief over de door de overheid voorgenomen overstap van aardgas naar duurzame energie, dat is meer dan bij het vorig onderzoek in 2020 (53 procent)
- 7% van de Nederlandse huishoudens heeft een warmtepomp. Dit komt neer op bijna 600 duizend huishoudens. 5% van de huishoudens heeft een volledig elektrische pomp. Bij bijna 3% gaat het om een hybride pomp.
- 22% van de huishoudens in een eengezinskoopwoning overweegt binnen twee jaar een warmtepomp aan te schaffen.
- 64% van de huishoudens is niet van plan een warmtepomp aan te schaffen.
- 60% is van mening dat hun woning (heel) goed geïsoleerd is. Dit komt neer op bijna 5 miljoen huishoudens.
- 27% beoordeelt de isolatie van de woning als matig en 12% als (heel) slecht.
- De meest genoemde reden om de woning (nog) niet aardgasvrij te maken is dat het niet kan of te duur is. Van de huishoudens in een niet-aardgasvrije eengezinskoopwoning zegt 67 procent dat het hen zou helpen om te besluiten de woning aardgasvrij te maken als er geen of weinig kosten mee gemoeid zouden zijn. 57 procent zegt dat het zou helpen als ze zeker zouden weten dat ze niet in de kou komen te zitten, 53 procent als het allemaal voor hen geregeld zou worden, en 48 procent als ze meer informatie of voorlichting over de mogelijkheden zouden krijgen.
Wat leren we hieruit?
Deze cijfers gaan over huishoudens en Nederlanders. Het laat zien dat de energietransitie leeft. Niet alleen op de tekentafel van de beleidsmakers, maar in de hoofden van de burger. Het houdt ons als inwoners van dit land bezig. De eerste groep heeft zelfs al actie ondernomen om aardgasvrij te worden. We vinden ook een aansporing in de cijfers: 73% vindt dat het bedrijfsleven en industrie meer moeten doen. 47% van de Nederlanders vindt dat aardolie en aardgas minder gebruikt zouden moeten worden en een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking is (heel) positief over overstap van aardgas naar duurzame energie.
Wat we hieruit leren is dat Nederland er klaar voor is. Klaar voor de stap naar duurzame oplossingen en het maken van duurzame keuzes. En dat geldt ook voor ons. Ook Polderwarmte is er klaar voor om een duurzaam alternatief te bieden voor aardgas en zo de gebouwde omgeving aardgasvrij te kunnen maken. In diverse projecten ontwikkelen we bronnen van duurzame energie voor warmte. En we leggen warmtenetten aan om die duurzame warmte te kunnen benutten. We naderen het eind van 2023. Een jaar met veel tekentafelwerk en beleidsontwikkeling. We kunnen niet wachten om ook in 2024 weer aan de slag te gaan om de volgende stap te maken: de realisatie fases voor verschillende duurzame projecten. De Nederlander is er klaar voor en wij ook!
12 december 2023