Organisatiemodellen en de Wet collectieve warmte (Wcw)
23-02-2024 |
Er komt steeds meer belangstelling voor warmtenetten als betaalbaar duurzaam alternatief voor aardgas. Als we het gebruik van fossiele energie tijdig willen terugdringen is een warmtenet een transitieversneller waarmee hele straten, wijken en bedrijventerreinen in één keer aardgasvrij gemaakt kunnen worden. Als we de huidige klimaatdoelen tijdig willen bereiken moet het tempo van de ontwikkeling van warmtenetten omhoog. Een cruciaal aspect hierbij is een doeltreffende samenwerking van alle betrokken partijen. De nieuwe Wet collectieve warmte staat een nieuwe marktordening voor met daarbij behorende passende organisatievormen. Het gaat over warmtebedrijven die warmte leveren aan consumenten en meer dan 1.500 afnemers hebben. De verwachting is dat er 4 typen warmtebedrijven zullen ontstaan: een publiek warmtebedrijf, een warmtegemeenschap, een joint-venture warmtebedrijf en een privaat warmtebedrijf.
4 typen
Een publiek warmtebedrijf is een warmtebedrijf dat voor meer dan 50% van de aandelen in eigendom is van een of meerdere publieke partijen en daardoor doorslaggevende zeggenschap. Private partijen hebben dus geen of een minderheidsaandeel in dit type warmtebedrijf.
Een opkomend concept is de warmtegemeenschap. Er is sprake van een vrijwillige deelname en wordt gecontroleerd door de aandeelhouders of leden. Een warmtegemeenschap heeft als hoofddoel het bieden van economische, sociale of milieuvoordelen aan de leden.
Het derde model is een joint-venture tussen een warmteleveringsbedrijf en een warmtenetbedrijf. Het warmtenetbedrijf is dan voor meer dan 50% in publieke handen met doorslaggevende zeggenschap Het warmtenetbedrijf heeft ook de doorslaggevende zeggenschap in de joint-venture.
Voor kleine collectieve warmtesystemen met maximaal 1.500 verbruikers of warmtebedrijven die leveren aan zakelijke afnemers, geldt de eis van een publiek meerderheidsbelang niet. Hierdoor is een vierde type organisatiemodel mogelijk, namelijk een privaat warmtebedrijf. Dit is een warmtebedrijf waarvan een meerderheidsaandeel in handen is van private aandeelhouders.
Polderwarmte is er al klaar voor
Ingewikkelde materie, waarover op 27 februari een interessant seminar wordt georganiseerd. Of de voorgestelde nieuwe marktordening op korte termijn bijdraagt aan de energieversnelling? Dat is natuurlijk de grote vraag. Veel partijen zullen om te beginnen tijd nodig hebben om zich hierop te oriënteren en organiseren. Gelukkig is Polderwarmte er al klaar voor: voor welke vorm dan ook. Polderwarmte is namelijk aangesloten bij het platform Energie voor Elkaar, een platform van samenwerkende bedrijven die als gezamenlijk doel hebben de energietransitie te versnellen via ontwikkeling, realisatie en exploitatie van duurzame warmtenetten.
Om als land over te schakelen van fossiele naar duurzame energie is een grote opdracht. De opdracht is wel zo groot dat geen enkele organisatie of bedrijf dat alleen kan. Het is onze visie dat je hiervoor samenwerking moet zoeken en krachten moet bundelen. Zoekt een gemeente, of warmtegemeenschap een partner voor de realisatie van een warmtenet? Dan staan alle opties open om daar een passende juridische vorm voor te creëren. Of dat nu het realiseren van een publiek warmtebedrijf is of een joint venture of zelfs een volledig privaat warmtenet voor een bedrijventerrein. Polderwarmte is daarbij de samenwerkingspartner voor het organiseren van alles wat er komt kijken bij een warmtebedrijf: ontwikkeling, engineering, realiseren van aansluitingen, financiering, bedrijfsvoering, asset management, facturatie, klantenservice, enz. enz.