Handtekening Waarderpolder een feit
02-10-2023 |
De handtekeningen zijn gezet en het warmtenet Waarderpolder gaat van start. Na een uitbreide aanbestedingsprocedure is het bedrijf Polderwarmte geselecteerd als warmtebedrijf om het warmtenet Waarderpolder aan te leggen en de komende 30 jaar te exploiteren.
Afgelopen zomer hebben de gemeente Haarlem, de Industriekring Haarlem en Polderwarmte een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Deze samenwerkingsovereenkomst geldt voor 2 jaar. In deze twee jaar zal het warmtenet worden ontworpen, er zullen afspraken gemaakt worden met de producenten van warmte en er zullen overeenkomsten worden gesloten met de bedrijven die de warmte willen afnemen.
Naar verwachting is het ontwerp na ongeveer twee jaar klaar voor goedkeuring. Pas daarna kan gestart worden met de aanleg van het warmtenet. Om te kunnen starten met de aanleg zijn voldoende afnemers nodig. De bedrijven in de Waarderpolder worden de komende periode benaderd met een aanbod. Het is de bedoeling dat alle bedrijven in de Waarderpolder de mogelijkheid krijgen aan te sluiten op het warmtenet.
Waar komt de warmte vandaan?
Het warmtenet kan gevoed worden met verschillende warmtebronnen. In de Waarderpolder zijn verschillende bedrijven die restwarmte produceren. Een grote producent van restwarmte in de Waarderpolder is datacenter Iron Mountain. Wellicht dat in de toekomst een geothermiebron (aardwarmte) warmte kan leveren. Meerdere warmtebronnen zijn goed voor de leveringszekerheid. Naast de leveringszekerheid is het natuurlijk van belang dat de (rest-)warmte duurzaam wordt geproduceerd.
Aansluiten is maatwerk
Anders dan in een woonwijk is een warmtenet op een bedrijventerrein veel meer maatwerk per bedrijf. Het gebruik van het vastgoed en daarmee ook de warmtevraag verschilt per bedrijf. Ook zal het ene gebouw beter zijn geïsoleerd dan het andere. Polderwarmte beoordeelt elk bedrijfspand afzonderlijk en doet een aanbod afgestemd op de specifieke eigenschappen.
14 september 2023