Blik op bronnen in een nieuw jasje: Waterstof als bron van duurzame energie
13-09-2024 In het verleden publiceerden wij wekelijks de populaire themablog ‘Blik op Bronnen’. Inmiddels is er veel veranderd, waardoor we hebben besloten de inhoud van deze blogs te actualiseren. Wil je regelmatig meelezen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Houd dan onze social media in de gaten.
Bij Polderwarmte zetten we ons in voor een duurzamere toekomst door het gebruik van innovatieve duurzame energiebronnen. Een van de belangrijkste componenten in onze strategie is de productie van waterstof als energiedrager. Daarom zijn wij betrokken bij de realisatie van Waterstoffabriek H2 Die Lije. Hoewel waterstof zelf geen energiebron is, speelt het een cruciale rol in de energietransitie vanwege zijn unieke eigenschappen.
Wat is waterstof?
Waterstof (H2) is een kleurloos en geurloos gas dat geproduceerd moet worden voordat het kan worden gebruikt. Het gas zelf komt niet direct voor als energiebron, maar het biedt een uitstekende mogelijkheid om energie op te slaan en te transporteren. Dit maakt waterstof een belangrijke schakel in de overgang naar duurzame energie.
Productie van waterstof
Waterstof kan op verschillende manieren worden geproduceerd, met variërende milieueffecten. Grijze waterstof komt voort uit fossiele brandstoffen, waarbij CO2 vrijkomt, terwijl blauwe waterstof eveneens fossiele brandstoffen gebruikt, maar met CO2-afvang en -opslag, wat het iets milieuvriendelijker maakt. Groene waterstof is de meest duurzame optie, omdat het via elektrolyse wordt geproduceerd met hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, zonder CO2-uitstoot.
Daarnaast zijn er witte en roze waterstof. Witte waterstof komt op natuurlijke wijze voor in de aardkorst, maar wordt nog nauwelijks toegepast. Roze waterstof wordt geproduceerd met kernenergie, maar beide vormen zijn nog te kleinschalig voor grootschalige impact. Verdere ontwikkeling en opschaling zijn nodig om deze methoden breder inzetbaar te maken.
Bij Polderwarmte richten we ons op de productie en het gebruik van groene waterstof vanwege de lange termijn voordelen voor het milieu. Hoewel de productie ervan momenteel nog relatief duur is, zien we het als een investering in een duurzame toekomst.
Toepassingen van waterstof
Waterstof biedt tal van mogelijkheden in de energiewereld. Het kan grote hoeveelheden energie opslaan, wat essentieel is voor het balanceren van het elektriciteitsnet, vooral wanneer hernieuwbare bronnen zoals zon en wind fluctuerende hoeveelheden energie leveren. Daarnaast kan waterstof worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder vele transportvormen, industrie en chemie, denk aan staal en kunstmestproductie bijvoorbeeld.
Het gebruik van waterstof voor het verwarmen van woningen is uitgebreid onderzocht en uitgeprobeerd, maar telkens blijkt dat dit geen verstandige keuze is. Hoewel waterstof in noodgevallen kan worden ingezet, is het verspilling om deze kostbare energiebron te verbranden voor verwarming. Uit zes verschillende projecten is gebleken dat het gebruik van waterstof via het bestaande gasnetwerk voor huishoudelijke verwarming inefficiënt is. Daarentegen is het wel zinvol om restwarmte, die vrijkomt bij de productie van waterstof, te benutten voor het verwarmen van gebouwen.
Veiligheidsaspecten
De veiligheid van waterstof is een belangrijk aandachtspunt. Waterstof (als gas) is ontvlambaar (maar minder snel dan aardgas) en het is kleurloos, reukloos, smaakloos, niet radioactief, niet giftig en is zeer licht. (Het is zelfs 14 keer lichter dan lucht en het vervliegt dus makkelijk, in tegenstelling tot aardgas, dat zwaarder is dan lucht). Wet- en regelgeving op alle processen rondom de productie, opslag en het gebruik van waterstof wordt hier voortdurend op geactualiseerd waardoor veiligheid goed te managen is.
De rol van waterstof in de energietransitie
Waterstof speelt een essentiële rol in de toekomst van duurzame energie. Het biedt oplossingen voor het opslaan en transporteren van energie, en kan ingezet worden in sectoren waar het reduceren van CO2-uitstoot een uitdaging is. Bij Polderwarmte zijn we ervan overtuigd dat groene waterstof een cruciale bijdrage kan leveren aan een koolstofarme energievoorziening in Nederland, en we blijven ons inzetten voor de verdere ontwikkeling en implementatie van deze technologie.
Voor meer informatie over onze projecten en de voortgang van de waterstoffabriek, bezoek onze website en bekijk de details van waterstoffabriek H2 Die Lije op de waterstofkaart.