5 Manieren om de energietransitie in 2024 te versnellen
18-04-2024 |
Tijdens de Jaarvergadering van het World Economic Forum in januari zijn concrete stappen bedacht om samen met leiders uit het bedrijfsleven en de politiek de energietransitie te versnellen. Dit soort berichten triggert Polderwarmte erover na te denken wat dit lokaal voor ons betekent. Een krachtig middel hiervoor is de ontwikkeling van de warmtenetten in Nederland. Doordat wij investeren in warmtenetten en duurzame energiebronnen kunnen we de weg vrijmaken voor een schonere en duurzamere toekomst in Nederland. De 5 onderstaande punten van het Forum sluiten mooi aan onze missie.
1. Aankondiging van Netto-Nulplannen door organisaties
Bedrijven die deel uitmaken van de UNFCC (United Nations Framework Convention for Climate Change) moeten plannen maken en aankondigen om hun netto-nul(uitstoot)doelstellingen te behalen. Dit zal helpen om de overgang naar duurzame energie te versnellen. Aansluiting op het slim groen warmtenet om werkplekken en gebouwen duurzaam te verwarmen past binnen deze plannen van aanpak die bedrijven moeten maken.
2. Vermindering van goedkeuringstijd voor projecten
Het verkorten van de tijd die nodig is om vergunningen te verkrijgen voor verduurzamingsprojecten helpt ook om de energietransitie te versnellen. Door zo goed mogelijk samen te werken met lokale partijen en te luisteren naar elkaars wensen en behoeften kunnen we dit bereiken. Met betere goedkeuringsprocessen zorgen we er samen voor dat duurzame energieprojecten, zoals de ontwikkeling van ons warmtenet, sneller van de grond komen en bijdragen aan een schonere energievoorziening.
3. Verdubbeling van investeringen in schone energie
Polderwarmte investeert, mede dankzij haar partnerschap met het Platform Energie voor Elkaar, meer in schone energietechnologieën en versnelt daarmee de beschikbaarheid van duurzame energie. Dit betekent het vergroten van investeringen in bijvoorbeeld zonne- en windenergie, maar vooral ook in het slim groen warmtenet met fossielvrije warmtebronnen voor duurzame warmte.
4. Opbouw van geavanceerde oplossingen op industriële schaal
Het opschalen van technologieën zoals groene waterstof, opslag en koolstofbeheer kan de energietransitie in Nederland versnellen. Door deze oplossingen op industriële schaal te implementeren, kunnen we de overstap naar duurzame energiebronnen versnellen. Polderwarmte sluit hierop aan door een waterstofinstallatie te bouwen in Vijfhuizen waar we groene, schone waterstof gaan produceren.
5. Stabiele beleidskaders
Een stabiel beleidskader is essentieel om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Door duidelijke en consistente regelgeving kunnen we het vertrouwen van investeerders vergroten en de transitie naar schone energie bevorderen.
Het wachten met actie ondernemen is nu echt voorbij. De 5 actiepunten van het World Economic Forum schetsen de urgentie van de energietransitie en geven duidelijk richting aan de stappen die genomen moeten worden.
Deze urgentie werd afgelopen week ook heel duidelijk toen aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een klimaatzaak voorkwam. Een groep van 2000 Zwitserse vrouwen die bezorgd zijn over de klimaatverandering spande een zaak aan tegen de staat. Zwitserland zou “enkele mensenrechten” hebben geschonden door niet genoeg te doen tegen klimaatverandering. Dit is voor het eerst dat een internationaal hof een uitspraak doet in een dergelijke klimaatzaak. Het Hof deed uitspraak in het voordeel van het klimaat.
Meer over dergelijke bewegingen voor het klimaat lees je hier.
De impact van deze uitspraak is enorm en sijpelt door naar andere Europese landen. Met name de landen die er niet in slagen hun klimaatdoelstellingen te halen worden hierdoor met de neus op de feiten gedrukt en ontkomen er niet meer aan om actie te ondernemen.