Kan ik beter kiezen voor een WKO of een warmteaansluiting?
01-11-2023 |
Kan ik beter kiezen voor een WKO, of is een warmte-aansluiting toch de beste optie?
In de energietransitie moeten veel keuzes worden gemaakt. Bijvoorbeeld de keuze om de cv-ketel te vervangen door een duurzaam alternatief. Het zijn nieuwe keuzes die moeten worden gemaakt en het is een uitdaging op zich om overzicht te hebben en alle voors en tegens naast elkaar te kunnen zetten. In dit artikel zetten we al die afwegingen om te kiezen voor een WKO of warmtenet voor u op een rij.
Hoe werkt een WKO?
Een WKO-installatie is koude en warmtevoorziening voor een pand. In de wintersituatie levert de warmtepomp warmte aan het gebouw en tegelijkertijd wordt het water uit de bron afgekoeld. De bron is de grondwaterlaag tussen 50 – 200 meter diep. Dit afgekoelde water wordt in de zomersituatie weer gebruikt om het pand te koelen. Dat het gebruik van een WKO aandacht een expertise vergt, blijkt wel uit de vele voorbeelden van WKO’s die niet goed functioneren Voor het goed functioneren van een WKO moet de bron namelijk in balans zijn. Er moet evenveel energie aan warmte worden geleverd aan het pand als dat er koude wordt geleverd. Het leveren van koude is namelijk in de kern het onttrekken van warmte. In de praktijk is er vaak sprake van een onbalans. Dat zorgt er ook voor dat na een bepaalde periode de bron niet meer optimaal functioneert. Kortom een goedwerkende WKO-installatie vereist goede aanleg, onderhoud en balans.
Een warmtenet werkt fundamenteel anders. Warmte en koude zijn daarbij twee verschillende trajecten en hoeven daardoor niet onderling in balans te zijn. Dat maakt de kosten voor een warmteaansluiting in combinatie met een koude-oplossing moeilijk te vergelijken.
Wat betekent dit voor de kosten van aanschaf en gebruik?
Er zijn 3 verschillen om rekening mee te houden in de afweging.
- De aansluitkosten voor een warmte-aansluiting (inclusief koude-oplossing) ten opzichte van de investeringskosten van een WKO-installatie, vallen veel lager uit in het voordeel van de warmtenet aansluiting (inclusief koude-oplossing).
- Als sterk punt van de WKO geldt dat de verbruikskosten van een WKO lager zijn. Dat lijkt inderdaad zo. Maar of het rendement waarmee wordt gerekend in de praktijk gehaald wordt, is een bedrijfsrisico. Het hiervoor genoemde risico van disbalans is belangrijk voor het berekende rendement en ook de kosten voor service, onderhoud, reparatie en vervanging horen bij de verbruikskosten te worden opgeteld om te weten waarmee je in het gebruik rekening moet houden. Bij een warmtenet ligt het volledige risico van het systeem, inclusief de service en onderhoudskosten en kosten van vervanging bij de warmteleverancier. Je weet als klant exact waarmee je rekening moet houden. Er zijn geen verrassingen.
- Met een aparte koude-oplossing wordt het elektranet ontlast. Op de momenten dat er koeling nodig is schijnt namelijk meestal de zon. Er wordt op die momenten veel goedkope of zelfs gratis stroom geproduceerd door de zonnepanelen. De koude-oplossing kan dan die stroom direct omzetten in koeling en maakt dan geen gebruik van het elektricteitsnet. Een WKO-installatie verbruikt hoofdzakelijk elektriciteit in de periode dat er warmte nodig is. In de winter bijvoorbeeld en vooral op momenten dat de zon niet schijnt. Als iedereen op die momenten de warmtepomp of WKO aanschakelt, wordt het elektriciteitsnet enorm belast. Een warmtenet aansluiting kent dat nadeel niet, omdat een warmte-aansluiting niet veel elektriciteit vergt. De keuze voor een warmtenet aansluiting is hierdoor ook een maatschappelijk gezien verantwoorde keuze.
Conclusie
Een WKO lijkt misschien op het eerste gezicht een goedkope oplossing. Als rekening wordt gehouden met de hogere kosten voor onderhoud, reparatie, service en het risico van een rendement dat door disbalans wellicht lager uitvalt blijkt een warmtenet aansluiting in combinatie met een koude oplossing in de praktijk zeker gunstiger. Tel daarbij op het maatschappelijk belang om het elektriciteitsnet niet onnodig te belasten en de conclusie wordt duidelijk. Bij de keuze voor WKO of is een warmte-aansluiting, is deze laatste optie voor de gebruiker de meest aantrekkelijke, tegen de laagste maatschappelijke kosten.
25 oktober 2023