Warmte, het betaalbare alternatief voor de energietransitie
15-11-2023 |
Deze week kwam de Volkskrant met een bericht: De energietransitie pakt flink duurder uit. Consumenten en bedrijven gaan 92 procent meer betalen voor elektriciteit en aardgas. Oorzaak? De afhankelijkheid van aardgas. Dat klinkt vreemd, omdat we zo hard werken om zoveel mogelijk over te schakelen op elektriciteit. Maar wat blijkt: door een toenemende behoefte aan elektriciteit hebben we daarvoor aardgas nodig. Wind en zon zijn niet altijd beschikbaar en schaars en voor het maken van elektriciteit en dus hebben we aardgas nodig voor het produceren van elektriciteit. Dat aardgas wordt de komende jaren duurder en duurder belast door een hogere CO2 heffing. Zelfs als centrales deels draaien op groene waterstof zal de stroom duur betaald worden, omdat groene waterstof voorlopig schaars en kostbaar is en ook de grijze waterstof ook wordt gemaakt van …. jawel…. aardgas. Daarnaast moeten gascentrales open blijven om pieken op te vangen en als backup voor donkere of windstille dagen.
Huurders en kopers
Consumenten krijgen te maken met hogere elektriciteitsrekeningen en er gaat een verschil ontstaan tussen woningeigenaren en huurders. Als een warmtepomp de functie van aardgas overneemt betekent dat ook een aanzienlijke groei van de elektriciteitsrekening. Een woningeigenaar kan ervoor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen om tegenwicht te bieden aan de groeiende kosten voor elektriciteit. Een huurwoning heeft die mogelijkheid eigenlijk niet waardoor er een extra probleem ontstaat voor zo’n 30% van de woningen in Nederland met veel bewoners uit de minder vermogende doelgroep. In het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven dat dit het draagvlak onder de energietransitie bedreigt, maar een groter gevaar is wellicht de energiearmoede. Sinds de stijging van de aardgasprijzen is dit ontstaan maar door de toenemende prijs van elektriciteit zal dit niet minder worden. Een kloof in de maatschappij dreigt.
Warmte, het betaalbare inclusieve alternatief
Wat er nodig is, is een beperking van de groei naar elektriciteit en dat kan ook. 70% van de energievraag van dorpen en steden en bedrijventerreinen is een vraag naar warmte. Een slim groen warmtenet die die warmte kan leveren, maakt nauwelijks gebruik van aardgas of elektriciteit.
Het maakt warmte van een combinatie van verschillende lokaal beschikbare duurzame bronnen. Warmte kan op voorraad worden gehouden, zodat het onafhankelijk is van de weersomstandigheden van die dag. Het wordt dan ook hoog tijd dat we de energietransitie verder helpen door het op grote schaal aanbieden van warmte als alternatief voor aardgas, maar ook als alternatief voor elektriciteit. Het wordt tijd om er eerlijk over te zijn dat groene elektriciteit schaars is en dat de komende jaren ook zal blijven en dat we warmte nodig hebben in de energiemix van morgen en als het kan al vandaag!
Polderwarmte
Op diverse plekken in Noord Holland zijn we bezig duurzame innovatieve lokale warmtebronnen te ontwikkelen om de warmte vervolgens lokaal te kunnen aanbieden: aardgasvrij, duurzaam, elektriciteitsarm en een verrijking voor de regio.
Bron: Volkskrant
Het is niet anders: de energietransitie is complex, duurt lang en vergt veel geld (volkskrant.nl)
Transitie maakt energie niet goedkoper, maar juist flink duurder (volkskrant.nl)
14 november 2023