Een Slim Groen Warmtenet voor bomen in het bos en minder transformatorhuisjes
Wij van Warmtenetten zijn natuurlijk voor warmtenetten en leggen dan graag uit dat we slim en duurzaam zijn. Slim in de zin van innovatief, open en relatief goedkoop. Duurzaam in de zin van energie efficiënt en groen. Meestal vragen onze stakeholders ons dan om dit uit te drukken in euro’s en CO2. Tijdens onze ontwikkelingen en verkoopprocedures vergelijken we dan de aansluiting op warmtenetten met alternatieve duurzame verwarming. Daarnaast maken we vaak duidelijk dat bij netcongestie problemen met de elektriciteit op een bedrijventerrein, een warmtenet een hoop stroom bespaart die anders door het net moet gaan voor warmtepompen. Soms, om het in tastbare voorbeelden uit te drukken gebruiken we beeldende vergelijkingen.
Bomen in het bos
De vragen over de effecten van C02 besparingen zijn best lastig om goed te visualiseren. We rekenen uit hoeveel ton CO2 het warmtenet bespaart maar bij het getal kunnen we ons vaak niet veel voorstellen. Hoeveel bomen zijn dat dan werd ons gevraagd. Dus dat hebben we eens uitgerekend met de volgende voorbeelden.
RichPort
In Schiphol-Rijk in Haarlemmermeer op het bedrijventerrein RichPort/Starpark is Polderwarmte een Warmtenet aan het ontwikkelen waar wij met de restwarmte van datacenters de gebouwen gaan verwarmen en van warm water willen voorzien. We willen daar duurzame warmte gaan leveren. Deze duurzame warmte bespaart ongeveer 3056 ton CO2 per jaar en dat zorgt in 15 jaar tijd voor ongeveer 53 duizend ton minder CO2-uitstoot.Dit is het equivalent van ongeveer 2,6 miljoen bomen die stikstof uit de lucht halen en dat is dus ongeveer 3 keer zoveel als het aantal bomen dat in het Amsterdamse bos staat.
Waarderpolder
In Haarlem in de Waarderpolder heeft Polderwarmte een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente en Industriekring Haarlem om een Warmtenet te gaan ontwikkelen waar wij, na het verkrijgen van de concessie, ook met restwarmte van datacenters de gebouwen willen gaan verwarmen en van warm water willen voorzien. We willen daar ook duurzame warmte gaan leveren. Dat bespaart ongeveer 17 duizend ton CO2 per jaar wat in 15 jaar tot zo’n 259 duizend ton minder CO2-uitstoot leidt. Dit is ongeveer het equivalent van 13 miljoen bomen, wat ongeveer 14 keer zoveel is als de bomen in het Amsterdamse bos.
Transformatorhuisjes en extra gebouw aansluitingen
Als het om de netcongestie problemen op het stroomnet gaat, is de oplossing van een warmtenet evident, maar ook weinig tastbaar voor de gemiddelde mens. Een warmtenet bespaart de hoeveelheid stroom die door een kabel gaat ingeval er voor andere aardgasvrije oplossingen zoals voor warmtepompen wordt gekozen. Maar wat betekent dat nu in ruimtebesparing qua transformatorhuisjes en hoeveel extra woningen zouden er dan bijvoorbeeld kunnen worden aangesloten?
De twee voorbeelden
In RichPort betekent dit als er was gekozen voor warmtepompen in plaats van voor een slimgroen warmtenet, dat er 5 extra transformatorhuisjes zouden moeten worden gebouwd. Omgekeerd, betekent dit bovendien dat nu er is gekozen voor een collectief warmtenet in plaats van voor individuele warmtepomp oplossingen, dat er dan op het lokale stroomnet ruimte over blijft voor gebouwen met het equivalent van ongeveer 400 woningen.
In Waarderpolder zouden 26 transformatorhuisjes extra moeten worden gebouwd als de warmtelevering plaats had gevonden met warmtepompen in plaats met een slim groen warmtenet. En dan zou er dus minder ruimte op het stroomnet zijn voor gebouwen met een equivalent van ongeveer 2080 woningen.
Dus, ziet u het voor? Meer bomen en minder transformatorhuisjes bij warmtenetten onder de grond! En meer ruimte om huizen te bouwen.