Datacenters: als een luierende kat tegen je warme pc
01-07-2020 |
Even iets op Google zoeken of een serie kijken op de bank. Dit zijn alledaagse dingen waarbij we nauwelijks het idee hebben dat we data gebruiken. Met zo’n 17 miljoen mensen verbruiken we als particulieren al veel data. Laat staan alle bedrijven die 24/7 bereikbaar moeten zijn. Het is dan ook logisch dat datacenters als paddenstoelen uit de grond schieten. Het zijn vaak niet de meest esthetisch vormgegeven gebouwen, maar ze voorzien ons wel van de data die we nodig hebben.
Op de achtergrond in een datacenter zorgen vele computers er samen voor dat jij die film kan kijken, iets op kan slaan in de Cloud of online met je collega’s kunt vergaderen. Deze computers verbruiken samen veel elektriciteit, die ze voor het grootste deel omzetten in warme lucht.
Vergelijk deze warme lucht met een pc of laptop die warm wordt na een tijdje. Het is behaaglijk voor de kat om er tegen aan te liggen in de winter. En zo is het ook behaaglijk om de warmte van de datacenters te gebruiken voor verwarming en tapwater. Datacenters produceren namelijk nog veel meer warme lucht dan je pc en moeten vaak veel moeite doen om deze warme lucht weer af te koelen om oververhitting van de computers te voorkomen. Met grote installaties die veel energie verbruiken worden de datacenters gekoeld. Dat is dubbel energie verbruiken: enerzijds de elektriciteitsverbruik van de computer, anderzijds de energie om de warme lucht weer te koelen.
Polderwarmte heeft daarom 5 datacenters in haar regio in kaart gebracht, hoe ze de restwarmte (warme lucht) aan het Slim Groen Warmtenet kunnen koppelen. Het is mogelijk om de warme lucht om te zetten in warm water voor het warmtenet door gebruik te maken van een warmtepomp. Het warmtenet transporteert water van A naar B. Dit water wordt door verschillende duurzame warmtebronnen verwarmd (zoals de warme lucht van datacenters) en wordt vervolgens naar huizen of utiliteitsbouw getransporteerd in extreem geïsoleerde leidingen. Dit water kan dus ook opgewarmd worden door jouw Google-zoekopdracht of Netflixserie.
Laten we daarom constructief nadenken over de toekomst van datacenters. Hier komt veel bij kijken: Nemen ze niet te veel ruimte in? Passen ze wel in het landschap? Worden het er niet te veel? Polderwarmte snapt deze vragen, maar ons toenemende datagebruik is een feit. Als de datacenters dan toch komen, laten we ze dan optimaal benutten. Zo zijn ze enkel een warmteopwekker die door middel van (vaak groene) stroom het Slim Groen Warmtenet van warmte voorziet. En zo zitten we er warmpjes bij terwijl we bingewatchen op de bank.