Gasvrij wonen: maar wie betaalt het verwijderen van de gasaansluiting?
17-08-2020 |
De vraag is hoe kom je van het gas af? Het lijkt simpel maar voor de particulier markt best lastig in praktijk en vaak met kosten. De Volkskrant publiceerde vorige week een interessant artikel over een bekend dilemma: wie betaalt het verwijderen van de gasaansluiting? De kantonrechter in Noord-Holland heeft verklaard dat gasverlaters dit niet hoeven te betalen, maar voorheen kregen zij wél de factuur.
Deze zogenaamde ‘afsluitboete’ stuit al jaren duurzame gasverlaters tegen de borst. Met een duurzame gedachte zoeken zij een gasvrije oplossing, maar zij moeten vervolgens wél betalen omdat ze van het gas af gaan. De gasmeter is eigendom van de netbeheerder, dus zij bepalen of ze hem weghalen. Netbeheerders innen normaliter kosten (zoals onderhoud) via de energieleverancier, maar als er geen gas wordt afgenomen, is dat niet meer mogelijk. Dus ook netbeheerders zitten in een lastig parket. Daarom pleitte alweer een tijdje geleden André Jurjus, directeur Netbeheer Nederland er voor de kosten eerlijker te verdelen. De rechter sprak zich recent tegen het innen van afsluitkosten in een geval in Meppel dat een voormalige klant weigerde de genoemde afsluitkosten te betalen
Hoewel de Tweede Kamer in februari een voorstel heeft gedaan om de kosten te splitsen, 50% voor de gasverlater en 50% voor de netbeheerder, is deze zaak hiermee nog niet gedaan. Het moet ook nog door de Eerste Kamer en is het niet gek dat een gasverlater in deze tijd moet betalen om zijn gasafsluiting te verwijderen? Want was is ethisch juist? Zou de overheid het niet moeten stimuleren om een fossielvrije alternatief van gas te zoeken? Of zoals directeur Veenstra van Rendo Holding zegt: “Als de gasverlater niet betaalt, dan moet de netbeheerder dat betalen, een overheidsbedrijf, en die moet dat verhalen op de mensen die nog wel gas afnemen.” Op die manier wordt gas steeds minder aantrekkelijk, maar hoe verdedig je dat tegenover de mensen die amper rondkomen?
Zonder een heel technisch verhaal hier te houden is er ook een grootverschil tussen verwijderen van een gasaansluiting en het verzegelen na het gewoon het opzeggen van de gaslevering via de leverancier. De kosten zijn dan niet transparant als je kijkt na een langere periode. Uiteindelijk zal de aansluiting toch moeten worden verwijderd. Logisch is als een hele buurt van het gas afgaat dat door efficiënte planning. De feitelijke kosten voor een beheerder lager zijn dan indien iemand individueel van het gas afgesloten wordt
Of is de factuur betalen een taak van de lokale gemeente/overheid die een gasvrij alternatief stimuleert, eventueel in overleg met partners zoals warmtebedrijven? Gemeentes, gasnetbeheerders en warmtebedrijven kunnen zonder elkaar optreden, maar zijn samen sterker. Denk bijvoorbeeld aan het samenvoegen van werkzaamheden. De gemeente gaat bijvoorbeeld kijken of de aansluitkosten naar beneden kunnen. Toch speelt voorlopig de netbeheerder, de eigenaar van de aansluiting, een grote rol.
De aansluiting voor het warmtenet erin, en de gasaansluiting eruit. Dat is het beleid, maar wie betaalt het? Polderwarmte is erg benieuwd hoe u erover denkt. Laat een bericht achter op LinkedIn of stuur ons een e-mail via info@polderwarmte.nl.