Op warmtenetten ligt de focus, maar niet op zondagavond
14-11-2020 |
Zondag met Lubach zorgt voor een grappige, kritische blik op de maatschappij. Zo kijkt ook Polderwarmte met plezier, zelfs als het over aardgasvrije wijken gaat. Net als Lubach leren wij stap voor stap hoe het beter kan en maken wij ons ook zorgen: hoe verhogen we het tempo van het aardgasvrij maken van Nederland? Polderwarmte weet één ding zeker: het tempo gaat niet omhoog met het uitsluiten van mogelijkheden.
De schrik zit er goed in bij Lubach: een warmtepomp kost ruimte en geld. Verwend als we zijn met gas, is dit wellicht een eye-opener voor velen. Een warmtepomp is misschien niet altijd een ideale oplossing, maar, afhankelijk van de situatie, kan het vaak ook goede een duurzame oplossing zijn. Polderwarmte is een groot voorstander van een collectieve oplossing met een kleine warmteaansluiting in huis en een stuk minder hoge kosten. Afhankelijk van de situatie kost een netaansluiting tussen de 2000 en 4510 volgens Autoriteit Consument & Markt. Dat is lager dan de kosten van Henk en Ingrid met de warmtepomp en goedkoper dan de isolatiemaatregelen die Lubach oppert.
Lubach stelt terecht: laten we eerst de laagste labels opkrikken voordat we de hogere labels verbeteren. Isoleren kost alleen een heleboel geld, en daar hebben de eigenaren van de laagste labels vaak niet de mogelijkheden voor. In de nieuwbouwwijken met label B zijn die mogelijkheden er vaak wel. Een warmtenet heeft als voordeel dat het betaalbaar blijft door de collectiviteit. Dus laten we daarom een warmtenet aanleggen bij de woningen met een lager label.
Dat warmtenetten vol aardgas zitten, is gelukkig een misvatting. Onze partner-warmtebedrijven van Energie voor Elkaar gebruiken geen of nauwelijks nog aardgas. Restwarmte is daarentegen een belangrijke factor. Hoewel de stroom niet altijd groen is (opnieuw een terecht punt van Lubach) is het wél duurzaam om de warmte die daarbij vrijkomt te gebruiken in een warmtenet. Zo kunnen we in de digitale wereld niet zonder datacenters en zij produceren veel warmte.
Voor biomassa geldt tot slot hetzelfde. Lubach stelt terecht dat er niet genoeg is voor heel Nederland. Dat is echter geen reden om de biomassa die we wel hebben, niet te gebruiken. Hybride installaties innoveren snel en komen steeds vaker op dezelfde of zelfs lagere uitstoot als aardgas uit. Zodra er meer hoogwaardige toepassingen zijn voor biomassa doen we dat natuurlijk maar het nu laten liggen, exporteren of verbranden is vele malen slechter . Omdat we van het gas af willen, moeten we daarom alle mogelijkheden gebruiken. Inderdaad door te isoleren, door een warmtepomp te installeren en door een warmtenet aan te sluiten, daar waar de situatie zich er het best voor leent. Maar laten we vooral enthousiastelingen als Henk en Ingrid waarderen om hun groene visie en geen warmtebronnen uitsluiten.