Ontmoetingen

Wat hebben we de afgelopen weken ontzettend veel ontmoetingen gehad! Dat was bijvoorbeeld op de beurs Duurzaam Verwarmd, de grootste vakbeurs op het gebied van duurzame HVAC techniek (heating, ventilation, airconditioning). In drie dagen hebben we ongelofelijk veel mensen gesproken. Bekenden, die even langs kwamen op onze stand en heel veel onbekenden die we hebben ontmoet. Professionals van bedrijven en overheden die ons nog niet kenden en aan wie we ons verhaal over ons concept Slim Groen Warmtenet konden presenteren. Intensieve dagen waarbij we ook een kanttekening willen zetten. Het aantal collega exposanten op de beurs was namelijk beperkt. Dat is voor de beeldvorming van de sector een signaal dat niet positief is. Er zijn natuurlijk allerlei redenen voor. Een van de belangrijkste redenen lijkt te zijn, dat leveranciers op het gebied van warmte zo druk zijn, dat ze het werk niet aan kunnen. Marketing is dus niet nodig, want klanten zijn ruim voorhanden.

warmtesector: laat je zien!

Heel begrijpelijk natuurlijk, maar de bezoeker van de beurs treft dus niet de sector zoals die is: een sector die bol staat van de innovaties en veranderingen. Een sector waar keihard wordt gewerkt om de energietransitie te realiseren. De sector die een boegbeeld is voor de benodigde verandering in Nederland. Dat zien wij dan toch een gemiste kans en vandaar een oproep aan alle leveranciers en fabrikanten op het gebied van duurzame warmte, om ook in tijden van drukte je op een dergelijke beurs te presenteren!

lokale energiemarkt

Een tweede belangrijk evenement was een evenement van een veel kleinere opzet: een energiemarkt voor de bewoners van Zwanenburg. De gemeente Haarlemmermeer had het initiatief hiervoor genomen om particuliere inwoners van Zwanenburg te informeren over welke veranderingen op het gebied van energie eraan komen en wat dat voor hen betekent. Maar ook: wat kunnen inwoners doen om energie te besparen en zich voor te bereiden op de verduurzaming van hun woning. Vooraf liepen de schattingen van het aantal bezoekers uiteen: van 25 tot 100 bezoekers. Maar nee, vanaf het begin tot en met het eind liep de zaal vol. Naar schatting meer dan 250 Zwanenburgers namen de moeite om deze markt te bezoeken, van jong tot oud. Wij waren daarbij aanwezig om inwoners voor het eerst kennis te laten maken met onze plannen voor een warmtenet in Zwanenburg. Door de vele positieve reacties die we mochten noteren, voelen we ons enorm gesteund in onze plannen. De energietransitie leeft! En wij mogen daar onze bijdrage aan leveren.

samen

Ontmoetingen zijn enorm belangrijk in de energietransitie. De ontmoetingen met professionals uit het bedrijfsleven, overheden tot en met de ontmoetingen met inwoners op een lokale energiebeurs. De hele keten is belangrijk om te bereiken, want iedereen moet mee willen doen en een bijdrage willen en kunnen leveren!