‘Blik op bronnen’, deel 4: Asfaltwarmte

In de rubriek ‘Blik op bronnen’ weegt Polderwarmte de voors en tegens van warmtebronnen tegen elkaar af. Op dit moment zijn er geen warmtebronnen zonder nadelen, maar is er wel actie nodig. Alle duurzame warmtebronnen komen daarom van pas voor de versnelling van de warmtetransitie. Polderwarmte kijkt in deze rubriek welke warmtebronnen haalbaar, betaalbaar en duurzaam zijn.

Asfaltwarmte

Nederland heeft zijn infrastructuur goed op orde. De steden zijn eenvoudige te bereiken via geasfalteerde snel- en provinciale wegen. Dit asfalt warmt op door de zon en door frequent gebruik van auto’s die eroverheen razen. Er is al vaak geëxperimenteerd met deze manier van warmteopwekking. Door slimme technologieën wordt er bijvoorbeeld gekeken hoe deze warmte het water van warmtenetten kan verwarmen. Een top-idee zou je denken, maar er zitten wat haken en ogen aan.

Asfaltwarmte is te winnen via een laagtemperatuurdistributienet, omdat de warmte vaak niet boven de 50 graden komt. Voor de verwarming van niet- tot nauwelijks geïsoleerde woningen is deze temperatuur niet toereikend. Hiervoor zijn innovaties nodig. Wél is het mogelijk om te kijken naar tapwater of juist koeling.

Ook is het mogelijk om de warmte op te slaan in een zogenoemde aquifer, een watervoerende laag in de aarde. Zo zou het wegdek zomers koel blijven en ’s winters ijsvrij. Dit optimaliseert het asfalt en minimaliseert het strooien van zout, wat ook weer goed is voor het milieu.

Polderwarmte houdt deze innovaties nauwlettend in de gaten. Omgeving Haarlemmermeer kent namelijk niet alleen veel geasfalteerde autowegen, maar ook geasfalteerde landingsbanen van Schiphol. In de zomer zou dit een prachtige duurzame warmtebron zijn om te koppelen aan het Slim Groen Warmtenet.

Elektriciteit

Naast warmte is het ook mogelijk om elektriciteit te winnen uit asfalt. Een prototype van de University of Texas laat zien dat het temperatuurverschil tussen het warme asfalt en de koelere grond ertussen met een thermo-elektrische generator elektriciteit kan generen. Dit staat nog écht in de kinderschoenen, maar zou in de toekomst een mooie duurzame elektriciteitsbron kunnen zijn voor een warmtepomp.

Voordelen

  • Fossielvrij
  • Onuitputtelijk
  • Geen uitstoot

Nadelen

  • Nog in de kinderschoenen
  • Lage temperatuur
  • Bestaand asfalt zou opengebroken moeten worden